Alimente pe care să NU le oferi cățelului tău

O parte din alimentele enumerate mai jos au un potențial toxic și pentru pisici, însă articolul se concentrează mai mult pe căței deoarece aceștia sunt mai susceptibili la intoxicații datorită obiceiurilor alimentare puțin pretențioase și puțin selective. Mănâncă orice, de oriunde, iar coșul de gunoi este lucrul lor preferat din casă.

 1. CIOCOLATA – conține teobromină, un alcaloid metilxantinic, care provine din semințele de cacao. Teobromina are efect neurostimulant, iar câinii au o capacitate foarte redusă de metabolizare a acestui compus.

Cantitatea toxică de teobromină care poate duce la moartea unui câine este de 100 până la 200 de mg/kg.

Concentrația de teobromină în funcție de produs:

 • Cacao pudră –  28.5 mg/g;
 • Ciocolata pentru gătit – 16 mg/g;
 • Ciocolata neagră – 5.4–5.7 mg/g;
 • Ciocolata cu lapte – 2.3 mg/g.

Semnele clinice includ agitație, urinări frecvente, pierderea echilibrului, rigiditate și tremurături musculare și uneori crize epileptiforme. Mai mult, datorită conținutului crescut de grăsimi, pot să apară semne de pancreatită acută. Pot să mai apară frecvență cardiacă și respiratorie crescute, hipertensiune și febră. Gradul de severitate al semnelor clinice depinde de cantitatea ingerată, de greutatea câinelui și tipul de ciocolată.

2. STAFIDELE ȘI STRUGURII – sunt alimente extrem de toxice pentru câini și pot duce foarte rapid la moartea acestuia. Componenta toxică din struguri și stafide încă nu a fost identificată până în prezent. Deși au fost suspectate o serie de erbicide, insecticide și toxine (micotoxine, ochratoxine și aflatoxine), factorul toxic este și la ora actuală necunoscut. Aceste alimente provoacă necroza structurilor funcționale ale rinichilor și duc la instalarea insuficenței renale acute.

Cantitatea toxică variază foarte mult, însă au fost raportate cazuri în care moartea câinelui a fost provocată de doar 5 boabe de strugure.

Semnele clinice apar în aproximativ 72 de ore de la ingestie și includ vomă, diaree, apatie, anorexie, colică abdominală, consum crescut de apă și absența urinării. Doar 53% din câinii intoxicați se recuperează complet după tratament.

3. CAFEINA – se găseste în mod natural în boabele de cafea, în frunzele de ceai, semințele de cacao și în guarana. De asemenea, cafeina se găsește ca produs adăugat în medicamente, dulciuri și băuturi carbogazoase și energizante.

Cantitatea toxică este de 100 – 200 mg/kg. Doza la care apar semnele clinice este de aproximativ 20 de mg/kg. O cantitate cuprinsă între 165-220 mg/kg poate cauza moartea. Intoxicațiile apar mai cu seamă în urma consumului de ciocolată, dulciuri sau băuturi dulci care conțin cafeină.

Semnele clinice se instalează în aproximativ două până la patru ore de la ingerarea cafeinei și includ agitație, agresivitate, creșterea frecvenței cardiace, urinări excesive, consum excesiv de apă, vomă, diaree. Cantitățile mari de cafeină pot cauza dispnee severă, insuficiență respiratorie și chiar moartea.

4. ALCOOLUL ȘI DROJDIILE – Sursa toxică e alcool nu stă neaparat numai în băuturile alcoolice ci și în orice alt produs care conține alcool, însemnând bomboane, fructe fermentate, apă de gură, parfumuri, vopsele, lacuri, etc. Etanolul, metanolul și isopropanolul sunt formele de alcool implicate cel mai frecvent în intoxicațiile survenite în cazul câinilor.

Cantitatea toxică de metanol este de 4 până la 8 ml, însă semnele clinice pot apărea chiar și la doze mult mai mici. Cantitatea toxică de isopropanol este de 0.5 ml/kg. Isopropanolul se găsește în alcoolul medicinal, în soluțiile antiparazitare (toxicitatea aici se referă la soluția ingerată, nu la cea aplicată extern, în doza adaptată greutății câinelui).

Semnele clinice apar în timp foarte scurt, adică 30 – 60 de minute și includ vomă, diaree, dezorientare, pierderea echilibrului, depresie, tremurături și insuficiență respiratorie. În intoxicațiile severe, semnele pot evolua către hipotermie, comă, crize eplieptiforme, scăderea frecvenței cardiace, și chiar moarte datorită insuficienței respiratorii și a acidozei metabolice. Intoxicațiile de regulă apar după consumul accidental de alcool sau produse care conțin alcool, însă au fost raportate cazuri de intoxicații severe și chiar deces după conumul unor cantități mari de fructe fermentate.

Drojdiile implicate în intoxicațiile survenite la câine sunt de regulă cele provenite din aluaturile crude. Drojdia din aluat, odată ajunsă în stomac, va fermenta și va produce alcool, ducând la o creștere importantă a nivelului de alcool în sânge. Mai mult, aluatul va crește în dimensiune în stomacul câinelui și va exercita o presiune foarte ridicată pe organe, inclusiv pe diafragm, îngreunând astfel respirația. Chiar și în aceste cazuri poate surveni moartea ca urmare a intoxicației alcoolice și a insuficienței respiratorii.

5. XILITOLUL (guma de mestecat, dulciuri, pastă de dinți) ingerat de către căței poate cauza hypoglicemie și în unele cazuri poate genera leziuni hepatice și renale. La câine, xilitolul stimulează producția excesivă de insulină de către pancreas și poate duce la instalarea unei hipoglicemii severe.

Doza toxică este de 75–100 mg/kg.

Semnele clinice sunt legate de severitatea hipoglicemiei și apar în aproximativ 30 de minute, până la 18 ore, în funcție de forma de xilitol ingerată. Semnele pot include vomă, slăbiciuni musculare, apatie, crize epileptiforme și chiar comă. În cazurile severe pot să apară și semne specifice insuficienței hepatice și renale.

6. AVOCADO – este un fruct originar din America de Sud și deși pentru oameni este considerat un fruct sănătos, pentru animale, inclusiv pentru căței, acesta are un potențial toxic destul de ridicat datorită unei componente numite persină. Ingerarea fructului, a sâmburelui și în mod special a frunzelor de avocado, poate cauza necroza miocardului (mușchiul inimii).

Cantitatea toxică de persină purificată este de 60 – 100 mg/kg. Concentrația acesteia în fruct, sâmbure și frunze variază foarte mult.

Semnele clinice apar în 24 – 48 de ore și includ letargie, insuficiență respiratorie, edeme subcutanate, mucoase cianotice, tuse, intoleranță la efort și rar, moartea câinelui.

7. NUCILE DE MACADAMIA – componenta toxică este încă necunoscută iar câinii sunt printre puținele specii la care aceste nuci sunt asociate cu reacții toxice.

Cantitatea toxică este de 2.4 g/kg.

Semnele clinice includ vomă, diaree, slăbiciuni musculare, febră și apatie, moderate până la severe, iar cei mai mulți se recuperează în aproximativ 48 de ore.

Ce trebuie să faceți atunci când suspectați că animăluțul dumneavoastră a ingerat un aliment toxic?

 • În primul rând, îndepărtați orice sursă de toxic rămasă și contactați medicul veterinar;
 • Înainte de a vă deplasa spre clinica veterinară, luați o mostră din toxicul ingerat, împreună cu ambalajul acestuia, pentru a le arăta medicului veterinar.

Odată ajunși la clinica veterinară, medicul cățelului dumneavoastră va decide ce trebuie făcut:

 • Atunci când căinele este conștient, iar alimentele toxice sunt încă în stomac, medicul poate opta pentru provocarea vomei;
 • În cazul în care câinele este comatos, provocarea vomei nu mai este o opțiune, iar medicul poate efectua lavajul gastric. Această procedură se realizează doar în cazul în care alimentele toxice sunt încă în stomac;
 • Dacă a trecut prea mult timp de la ingerarea alimentelor toxice și acestea au trecut deja de stomac, nici provocarea vomei și nici lavajul gastric nu mai ajută. În aceste cazuri, medicul poate realiza un tratment de susținere adaptat fiecărui pacient și în funcție de toxicul ingerat;
 • Se pot realiza și clisme calde care să ajute la o eliminare mai rapidă a toxicului.
 • În cazul ingerării de aluat crud, se recomadă intervenția chirurgicală deoarece coca este imposibil de eliminat altfel;
 • În funcție de starea clinică sau alte patologii asociate, unele manopere și intervenții pot fi contraindicate. Astfel, medicul veterinar va decide tratamentul corespunzător;
 • Unii căței necesită internare și monitorizare până în punctul în care sunt stabili și în afara oricărui pericol.

    Cățeii sunt responsabilitatea noastră absolută și trebuie să ne asigurăm mereu că nu le lăsăm nimic “apetisant” și mai ales toxic în preajmă. Instinctul de autoconservare nu este punctul lor forte și, uneori, pot fi puțin “iresponsabili” cu ei înșiși. Astfel, este datoria noastră să ne asigurăm că îi vom avea lângă noi cât mai mult timp posibil.

Referințe:

1. https://www.msdvetmanual.com/toxicology/food-hazards.

2. Paul, A. Eubig, et al. „Acute Renal Failure in Dogs After the Ingestion of Grapes or Raisins: A Retrospective Evaluation of 43 Dogs (1992–2002)” J Vet Intern Med, Vol. 19, Mar. 2005, pp. 663–674.