AM GĂSIT CĂPUȘE PE CÂINELE MEU! CÂT SUNT DE PERICULOASE ȘI CE TREBUIE SĂ FAC?

Pe lângă aspectul lor neplăcut, căpușele pot transmite o serie de boli extrem de grave atât la oameni cât și la animale.

În toată lumea există sute de specii de căpușe, majoritatea fiind vectorii principali pentru o serie de boli bacteriene, virale sau parazitare.

Când și unde se găsesc cel mai frecvent căpușele?

Căpușele se înmulțesc preponderent primăvara și vara, când temperaturile cresc, însă ele rămân active pe tot parcursul anului, chiar și iarna.

Căpușele se găsesc în număr mare în zonele cu vegetație și arbuști, pe pajiști și pe ramurile joase ale copacilor, de unde se pot agăța ușor de blana animalelor sau hainele oamenilor care trec pe lângă ele.

Mulți proprietari de animale consideră că iarna nu este necesară administrarea de antiparazitare externe și repelente pentru căpușe. Trebuie să știți că, mai ales în ultimul deceniu, iernile au devenit foarte blânde, temperaturile nu mai scad atât de mult, iar căpușele rămân active pe tot parcursul anului. Astfel acestea nu mai sunt doar o amenințare sezonieră, iar tratamentele antiparazitare sunt obligatorii chiar și iarna.

Cum arată căpușele?

Căpușele care abia s-au atașat dar care încă nu s-au hrănit cu sânge, au dimensiuni mici (aproximativ 1-2 mm) și pot fi greu de depistat. După ce acestea se hrănesc (aproximativ 24-48 de ore) cresc și pot ajunge până la un cm. Căpușele hrănite cu sânge au formă ovală, o culoare crem-cenușie și sunt mai ușor de observat.

Căpușele se pot prinde de orice parte a corpului, însă în cele mai multe cazuri rămân atașate în zone cu vascularizație mai pronunțată, în zona gâtului, a capului, pe urechi și pe membre.

Cum sunt transmise bolile de către căpușe?

În timpul hrănirii, căpușele transmit o serie de boli prin inocularea sub piele de salivă infectată cu microorganisme patogene.

Care sunt cele mai importante boli pe care le pot transmite căpușele?

Anaplasmoza

Anaplasmoza este o boală produsă de bacterii numite și rickettsii, care trăiesc doar în interiorul altor celule. În funcție de agentul infecțios implicat și tipul de celule afectate, la câine, anaplasmoza poate fi:

Anaplasmoza trombocitară (trombocitopenia infecțioasă canină), produsă de Anaplasma platys. Aceasta afectează elementele implicate în coagularea sângelui (plachete sau trombocite) și duce la scăderea acestora în sânge (trombocitopenie ciclică infecțioasă). Infecția cu Anaplasma platys duce la pierderi periodice de trombocite și cauzează probleme de coagulare a sângelui.

Clinic, boala poate evolua acut, subacut și cronic, iar semnele clinice includ febră, ganglioni limfatici măriți în volum, apatie, lipsa apetitului, semne neurologice și pierderi de sânge prin urină (hematurie) sau sângerări nazale (epistaxis).

Anaplasmoza granulocitară, produsă de Anaplasma phagocytophilum. Aceasta rickettsie provoacă boala inclusiv la om. În acest caz, bacteriile se localizează în interiorul anumitor celule albe (granulocite).

Semnele clinice sunt variate și pot include febră, dureri articulare și dificultate în mers, precum și o serie de semne digestive sau nervoase.

Babesioza

Aceasta este una dintre cele mai frecvente și severe boli cauzate de căpușe. Babesioza este o boală parazitară și, în țara noastră, cel mai frecvent este produsă de protozoarele Babesia canis sau Babesia gibsoni. Ambele tipuri se localizează în interiorul globulelor roșii (hematii) pe care le distrug provocând anemii severe.

Clinic, Babesioza evoluează în majoritatea cazurilor acut. Semnele observate includ febră, lipsa apetitului, urinări importante cu sânge, anemie severă și creșterea frecveței cardiace și a celei respiratorii. Uneori, babesioza poate evolua atipic, cu semne nervoase, digestive sau respiratorii. Mai rar, boala se poate croniciza și poate fi dificil de tratat.

De cele mai multe ori, babesioza canină are o evoluție rapidă și poate duce la insuficențe organice multiple în doar câteva zile. În foarte multe cazuri, câinii afectați mor, chiar și în ciuda unor tratamente corecte și complete. În absența tratamentului specific, moartea este aproape sigură.

Boala Lyme sau Borelioza

Boala Lyme este o boală bacteriană cauzată de Borrelia burgdorferi și poate afecta atât oamenii cât și animalele.

Semnele clinice variază extrem de mult de la absente, foarte discrete sau, uneori, pot fi chiar fatale. Cele mai frecvente semne includ febră, lipsa apetitului, tumefieri și dureri articulare, șchiopături care apar și dispar, ganglionii limfatici măriți în volum și letargie.

Netratată, boala Lyme poate duce la afectarea funcției renale. Această formă este, în general, fatală. În unele cazuri pot să apară tulburări nervoase manifestate prin convulsii și paralizii faciale, secundare meningitei. Mai rar, poate fi afectată și inima.

Ehrlichioza

Ehrlichioza canină este de regulă cauzată de Ehrlichia canis o bacterie (rickettsie) care trăiește doar în interiorul anumitor celule albe (monocite). Mai rar, în apariția bolii, pot fi implicate și alte tipuri de Ehrlichia.

Clinic, Ehrlichioza poate evolua acut, iar semnele pot include febră, creșterea în volum a ganglionilor limfatici, pierderea poftei de mâncare, pierdere în greutate, apatie, dificultăți de mers și de respirație. Uneori semnele clinice sunt discrete iar unii câini se pot vindeca spontan. În unele cazuri, Ehrlichioza se poate croniciza.

În fazele târzii ale bolii pot să apară insuficiența renală, pot fi afectați inclusiv plămânii, ochii și sistemul nervos. Afectarea sistemului nervos poate evolua cu lipsa de coordonare, depresie, paralizii și sensibilitate dureroasă exagerată chiar și la o atingere ușoară.

În unele cazuri pot să apară sângerări gingivale sau nazale, echimoze (vânătăi) pe piele sau pierderi de sânge prin urină. Aceste semne apar ca urmare a scăderii severe a trombocitelor din sânge (elemente implicate în coagularea sângelui)

Bolile descrise vor fi discutate pe larg în articole viitoare.

Cum pot depista căpușele pe animalul meu?

Căpușele pot fi simțite cel mai bine la trecerea vârfurilor degelor prin blana câinelui, până la piele. Este important ca după fiecare plimbare în zone cu vegetație, să periați cânele și să verificați atent blana și pielea acestuia. Nu uitați că cele care abia s-au atașat, sunt foarte mici și pot fi greu de depistat.

Cum extrag corect o căpușă?

Dacă ați găsit una sau mai multe căpușe atașate, le puteți extrage ușor cu un cârlig, twister sau dispozitiv special de extragere a căpușelor. În unele cazuri, se poate utiliza o pensetă, însă extragerea căpușei poate fi incompletă și dureroasă pentru câine. După îndepărtarea căpușei, dezinfectați zona și monitorizați evoluția înțepăturii pentru a depista din timp eventuale înflamații sau infecții locale.

NU smulgeți căpușele. Acestea se vor rupe, iar capul căpușei sau bucăți din acesta vor rămâne ancorate sub piele și pot provoca infecții locale.

NU încercați să scoateți căpușa cu alcool sau alte substanțe. Crește riscul de transmitere al bolilor descrise anterior.

Ce se întâmplă cu căpușele după ce hrănirea s-a încheiat?

Odată ce căpușele s-au hrănit, ele se vor desprinde de pe gazdă și vor căuta un loc adăpostit pentru a-și depune ouăle. În funcție de specie, o căpușă poate depune până la câteva mii de ouă.

Nu aruncați căpușa vie înapoi în natură. Aceasta va prezenta în continuare un risc major pentru alte animale și pentru oameni. Cel mai bine este ca aceasta să fie distrusă.

Este nevoie să merg cu animalul de companie pentru un consult medical veterinar?

Este bine să cereți părerea medicului veterinar, mai ales dacă observați semne clinice sau ați găsit căpușe de dimensiuni mari. Medicul veterinar poate efectua un consult clinic și o serie de teste de diagnostic.

Este important să știți că nu toate bolile transmise de căpușe se manifestă cu semne evidente imediate. Semnele clinice pentru unele din acestea sunt foarte discrete, nespecifice și pot să apară după luni sau chiar ani.

În cele mai multe cazuri, medicul veterinar vă va recomanda să reluați deparazitarea externă cu un produs adecvat pentru vârsta, greutatea și starea fiziologică a câinelui.

Cum pot preveni infestația cu căpușe?

Asigurați-vă că animăluțul dumneavoastră de companie primește regulat un antiparazitar extern care să acționeze și împotriva căpușelor. Administrate corect și la timp, cele mai multe tratamentele antiparazitare, fie ele cu adminstrare topică (cutanată) sau orală, sunt eficiente și vă pot feri câinele, nu doar de căpușe, dar și de alți paraziți externi, și chiar și de țânțari.

Evitați pe cât posibil zonele cu vegetație neîngrijită. Mai important, periați și verificați atent blana câinelui după fiecare plimbare în zonele cu vegetație și arbuști.

Ca întotdeauna, NEST vă încurajează să consultați periodic medicul veterinar, pentru a vă asigura că animăluțul dumneavoastră de companie este sănătos.
Toate drepturile asupra textului sunt rezervate.

Referințe:

Ehrlichiosis and Related Infections in Dogs By Jennifer H. McQuiston, et al. “Ehrlichiosis and Related Infections in Dogs – Dog Owners.” Veterinary Manual, MSD Veterinary Manual, www.msdvetmanual.com/dog-owners/disorders-affecting-multiple-body-systems-of-dogs/ehrlichiosis-and-related-infections-in-dogs?query=Ehrlichiosis.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *